Даруємо 100 грн на першу доставку

0800 330 317 Замовити доставку
        1. Найкращі сонячні панелі 2024 року
        2. На що слід звернути увагу під час покупки сонячних панелей?
        3. Додаткові критерії, які слід враховувати при купівлі панелей
        4. Як купити сонячні панелі зі США та Європи?

Найкращі сонячні панелі 2024 року


На ринку представлені сотні виробників та ще більше моделей сонячних панелей. Тому вибір складний. Ми порівняли кілька панелей від різних виробників та ділимося з Вами досвідом випробувань та порівняння великих панелей у 2024 році.

У нашому порівнянні найкращі сонячні панелі виробляються – SunPower, Luxor та Meyer Burger.

1 місце: SunPower/Maxeon 6 AC

SunPower — американський виробник панелей та один із найбільших у світі. У Європі компанія також відома як Maxeon. У нашому тесті панелі Maxeon 6 посіли перше місце. Вони надзвичайно потужні та працюють дуже надійно.

Продуктивність: SunPower займає перше місце в категорії продуктивності із сонячною панеллю Maxeon 6 AC. Має відмінний ККД до 23%. Допуск за потужністю становить від 0 до +5 %, термостійкість -0,29 % на °C. Це є цінні переваги. Вінцем слави є 40-річна гарантія продуктивності з гарантованою працездатністю – 90% після цього часу.

Надійність: і в цій категорії сонячна панель SunPower абсолютно краща в нашому тесті. Завдяки неймовірній 40-річній гарантії на виріб та гарній механічній міцності Вам не доведеться турбуватися про довговічність.

Maxeon 6 поставляється із вбудованим інвертором Enphase. Гарантія на інвертор становить 25 років, що значно перевищує галузевий стандарт.

Рентабельність: вбудований мікроінвертор ускладнює порівняння витрат. Однак, якщо відняти вартість інвертора, ціна SunPower буде вищою, ніж у протестованих панелей.

Довіра: SunPower – один із найбільших у світі виробників сонячних систем з багаторічним досвідом. Компанія постійно інвестує в нові продукти та виробничі процеси та зарекомендувала себе на ринку з продукцією найвищої якості. Тому ми оцінюємо SunPower як гідну довіри компанію, яка продовжить дотримуватися своїх гарантій у майбутньому.

2 місце. Luxor Eco Line N-Type HJT

Luxor — німецький виробник сонячної енергії, що базується у Штутгарті. Зі своїм новим сонячним модулем Eco Line N-Type HJT вони відразу ж потрапили на наш подіум.
Сонячні панелі виробника вражають відмінною продуктивністю, тривалою гарантією та гарною надійністю.

Продуктивність: сонячна панель Luxor показав найвищий ККД у нашому тесті – 23,38%. Але він також працює дуже добре та в інших відносинах. Температурний коефіцієнт -0,24%/°C також є найкращим серед протестованих панелей. Допуск продуктивності постійно позитивний і становить 0/+1%, а різниця у продуктивності NOCT і STC, що дорівнює -23,84%, також нижче за передбачуваний стандарт -25%. Гарантія працездатності – 30 років, а гарантована працездатність через 25 років – 94,2% – чудово!

Надійність: Luxor обіцяє 30-річну гарантію на свою продукцію – дуже гарна угода. Механічне навантаження знаходиться на цільовому рівні 5400 Па спереду та 2400 Па ззаду та достатня для більшості систем у Європі.

Рентабельність: завдяки сонячній панелі Eco Line N-Type HJT компанія Luxor пропонує першокласний продукт за чудовою ціною. Нині це близько 152 євро за модуль.

Довіра: Luxor завжди був синонімом німецької якості та надійності. На відміну від деяких азіатських виробників, Luxor не тільки забезпечує дотримання європейських стандартів якості, а й юридичну визначеність гарантійних претензій. Завдяки своїй вертикальній орієнтації Luxor зберігає контроль над усім виробничим процесом від сонячних елементів до панелей.

3 місце. Meyer Burger Glass – Мейєр Бургер Глас

Сонячні панелі Meyer Burger також є у нашому рейтингу, незважаючи на те, що компанія існує вже давно і має великий досвід у сонячній галузі, власні сонячні панелі вона виробляє тільки з 2021 року.

Сонячні панелі Meyer Burger переконливі у всіх відносинах і, безперечно, є одними з найкращих на ринку, як показує наше порівняння панелей. Все це на 100% «зроблено у Німеччині»!

Продуктивність: сонячні панелі Meyer Burger забезпечують дуже хорошу продуктивність та чудові значення в реальних умовах. Meyer Burger чудовий у всіх відношеннях: від термостійкості (-0,26% на °C) до ефективності (21,8%), допуску до продуктивності (0/+1%) та гарантії продуктивності (30 років/94,2%) – дуже добре. Третє місце тут цілком заслужене.

Надійність: Meyer Burger пропонує відмінну 30-річну гарантію на свої сонячні панелі серії Glass. Це показує, що Meyer Burger повністю впевнений у якості своєї продукції. Крім того, сонячні панелі дуже міцні завдяки скляній конструкції у поєднанні з високою механічною міцністю (6000 Па/4000 Па) та витримують суворі умови протягом багатьох років.

Рентабельність: якість має власну ціну. Хоча сонячні панелі Meyer Burger мають більш високу ціну, висока продуктивність та надійність панелей забезпечують міцну основу для довгострокових інвестицій.

Довіра: Компанія Meyer Burger існує вже 70 років. Вона виробляє все для виробництва самих панелей – і це справді чудово. Наприклад, більшість європейських виробників сонячних панелей постачають свої сонячні елементи з Китаю. Ярлик «Зроблено в Європі» у Meyer Burger справді цього заслуговує!

4 місце. REC Alpha Pure-R

Компанія REC була заснована у 1996 році і з того часу перетворилася на виробника панелей преміум-класу для житлових приміщень. Сонячні панелі REC вражають своєю високою продуктивністю та гарною надійністю. Це, безперечно, одні з найкращих панелей на ринку. Сонячна панель Alpha Pure-R посіла у нашому порівнянні четверте місце.

Сонячні панелі REC вражають своєю високою продуктивністю та надійністю та є одними з найкращих у нашому тесті. За ціною REC знаходиться у верхньому ціновому діапазоні. Адже якість має власну ціну.

Продуктивність: REC займає третє місце у категорії продуктивності. Alpha Pure-R має дуже хороший ККД 22,3% і відмінну термостійкість 0,24% / ° C – найкраще значення в нашому тесті. Сонячна панель також вражає своїм повністю чорним та естетичним дизайном. Крім того, поділ сонячної панелі на чотири секції є унікальним та покращує вироблення електроенергії, коли модуль частково затінений.

Надійність: REC пропонує 20-річну гарантію на панелі серії Alpha Pure-R. Це солідно, але й близько не відповідає гарантіям SunPower та Meyer Burger. Тим не менш, скляна конструкція та надміцна рама модуля роблять модуль особливо стійким, тому можливий термін служби від 30 до 40 років.

Рентабельність: навіть при використанні REC найвища якість та естетичний дизайн мають свою ціну. Alpha Pure-R знаходиться у верхньому ціновому діапазоні серед протестованих сонячних панелей. Однак у порівнянні з іншими європейськими виробниками, такими як Meyer Burger та Solarwatt, сонячні панелі REC трохи дешевші.

Довіра: REC – зареєстрована на біржі компанія з Норвегії з більш ніж 25-річним досвідом роботи в сонячній промисловості. Німецька філія знаходиться у Мюнхені. Тому ми оцінюємо REC як компанію, що заслуговує на довіру, яка дотримується своїх гарантійних обіцянок і продовжить пропонувати високоякісну продукцію в майбутньому.

На що слід звернути увагу під час покупки сонячних панелей?


Нижче наведено ключові моменти, на які слід звернути увагу при купівлі сонячних панелей. Ми врахували ці критерії в оцінці нашого тесту.

Ефективність сонячної панелі для максимальної продуктивності

Ефективність елементів відіграє найважливішу роль у сонячній панелі. Найкращі сонячні панелі досягають ефективності від 21 до 22,9%. Хороше значення становить від 19,5 до 20,5%.

На цьому етапі важливо розрізняти ККД та номінальну потужність. Номінальна потужність визначається не лише ефективністю, а й багато в чому розміром сонячної панелі. Чим більша панель, тим вища її продуктивність. Тому існують великі сонячні панелі з високою номінальною потужністю та нижчим ККД. Розмір не обов’язково кращий, тим більше, що вага збільшується.

Це стосується багатьох панелей із Китаю потужністю понад 360 Вт. При цьому більше не означає краще.

Сонячні панелі з ККД до 20% зазвичай дешевші, тоді як сонячні панелі з ККД понад 21,5% можуть бути суттєво дорожчими.

Замість кількох менш дорогих сонячних панелей Ви можете купити більшу кількість із меншою ефективністю – результат той самий, а вартість найчастіше нижча. Єдиним обмеженням є корисна площа даху.

Температурна стійкість

Чи знаєте Ви, що сонячні панелі працюють менш ефективно у спекотний сонячний день? Сонячна система любить сонячне світло, але не високу температуру. Сонячні елементи перетворюють менше світла на електрику при внутрішній температурі 40 °C, ніж при 25 °C. Звичайно, більша частина сонячної енергії, як і раніше, виробляється влітку через велику кількість світла і довгих днів.

Температурна стійкість залежить від температурного коефіцієнта Pmax та температури NOCT.

Температурний коефіцієнт Pmax визначає, наскільки знижується продуктивність при підвищенні температури на 1 градус вище 25 °C.

Тому при порівнянні сонячних панелей шукайте сонячні панелі з мінімальними втратами в %/°C. Хороші сонячні панелі мають втрату Pmax менше ніж 0,5%/°C.

До якої температури нагріваються сонячні панелі? Залежно від погоди, температура може піднятися до 60°C. Однак у більшості випадків панелі нагріваються до температури NOCT – робочої температури у нормальних умовах.

Об’єднавши температурний коефіцієнт з температурою NOCT, ми можемо оцінити нитку втрати потужності, пов’язані з температурою, і, отже, оцінити термостійкість.

На практиці: сонячна панель, наприклад, Jinko Eagle втрачає 0,4% потужності на кожний градус Цельсія за температури вище 25 °C. Більшу частину дня температура осередку становитиме 45°C, оскільки це температура NOCT. Різниця між фактичною температурою та умовами випробувань STC становить 45-25=20°C. Загальна втрата Pmax становить 0,4 х 20 = 8%. Температурна стійкість за нормальних умов експлуатації становить 92%, що є добрим результатом.

Допуск продуктивності

Допуск потужності панелей вказує на можливе відхилення фактичної потужності модуля від номінальної потужності зазначеної виробником. Значення вказані у відсотках чи ватах.

Приклад:

Потужність сонячної панелі складає 300 Вт. Допуск за потужністю складає +5/-5%. Це означає, що його продуктивність може змінюватись у більшу та меншу сторону на 5% від номінальної потужності. Це означає, що із цим модулем можлива вихідна потужність від 285 до 315 Вт.

Таким чином, допуск за потужністю є показником того, якою мірою Ви можете покладатися на інформацію про номінальну потужність, зазначену в паспорті виробника. Хороший інженер із сонячної енергії повинен враховувати це під час планування сонячної системи.

Різниця у потужності STC/NOCT

Щоб порівнювати характеристики панелей, було введено стандартизовані умови випробувань (STC). STC включає вимірювання потужності при сонячній радіації 1000 Вт, температурі осередку 25 °C та швидкості вітру 1,5 м/с.

Однак, ці умови є лабораторними умовами. Насправді досягнута продуктивність зазвичай трохи нижче. Щоб з’ясувати, наскільки насправді хороша сонячна панель, і досягти реалістичного порівняння, було запроваджено умови NOCT.

NOCT означає номінальну робочу температуру елемента, тобто температуру елементів за нормальної роботи, яка становить 45 °C. Додаткові умови NOCT:

Температура весняного дня у Центральній Європі: 20°;
Сонячна радіація у південний літній день: 800 Вт/м²;
Невелика швидкість вітру 1 м/с.
Як правило, усі виробники також вказують значення NOCT у своїх паспортах.

Короткий виклад умов STC та NOCT:

Стандартні умови випробування (STC): сонячне випромінювання потужністю 1000 Вт, температура елемента 25 °C.
Нормальна робоча температура елемента (NOCT): сонячне випромінювання 800 Вт, температура елемента 45 °C.

Тепер, якщо Ви подивитеся на співвідношення потужностей NOCT та STC, Ви зможете отримати уявлення про реальну потужність сонячної панелі у сонячний день. Для цього використовується така формула:

((STC [Wp] – NOCT [Wp]) / STC [Wp]) * 100

Чим нижчий відсоток, тим краще. Хороше значення – 25%.

Ось приклад:

Сонячна панель має потужність 450 Вт за умов STC і 365 Вт за умов NOCT.

((405-326)/405) = 0,1951 х 100 = 19,51%. Таким чином, різниця між STC та NOCT становить 19,51%.

Гарантія

Гарантія продуктивності гарантує, що сонячна панель забезпечуватиме певну продуктивність протягом певного періоду часу. Претензії можуть бути пред’явлені, якщо фактична продуктивність модуля нижче за гарантовані значення. Термін гарантії працездатності у всіх виробників панелей становить не менше 25 років, лише небагато компаній пропонують більш тривалу гарантію – до 30 або 40 років.

Рівень гарантованої продуктивності виражений у відсотках і становить у середньому 85% номінальної продуктивності через 25 років. Часто передбачається щорічне зниження продуктивності, також відоме як деградація, на 0,5%. На практиці найкращий результат часто досягається при щорічній втраті продуктивності лише на 0,15%.

Проте гарантія працездатності не поширюється у разі повної поломки сонячної панелі. Тому завжди слід розглядати гарантію продуктивності разом із гарантією на продукт.

Гарантія на продукт

Гарантія на продукт поширюється на фізичні дефекти матеріалів та виготовлення сонячної панелі, які можуть виникнути протягом певного періоду часу. Їхня тривалість варіюється в залежності від виробника та виробу і коливається від 12 до 40 років. Гарантія на продукцію є показником надійності та якості сонячної панелі. Наявність сонячної панелі з більш тривалою гарантією також вказує на те, що виробник упевнений у довговічності та надійності свого продукту.

Гарантія на продукт важливіша, ніж гарантія на продуктивність, оскільки вона поширюється на весь фізичний стан модуля та його функціональність. Незалежно від гарантії працездатності, сонячна панель, що вийшла з ладу через дефекти матеріалів або виготовлення, марна, оскільки вона не може генерувати електроенергію.

Не купуйте сонячні панелі, на які гарантується менше дванадцяти років.

Механічна стійкість

Механічна стійкість визначає здатність сонячної панелі протистояти різним впливам навколишнього середовища без втрати продуктивності чи структури. Міцний модуль знижує ризик збоїв, захищає від потенційних ризиків безпеки, спричинених пошкодженнями, та забезпечує постійне виробництво енергії протягом усього терміну служби.

Механічна вантажопідйомність зазвичай складається із двох значень і виглядає, наприклад, так: 5400 Па/2400 Па.

Перше число описує допустиму силу тиску Па (Паскалях) на передній частині модуля. Друге число – це сила тяги Па на задній стороні сонячної панелі. Механічна напруга на передній частині виникає через дощ, град, сніг та інші впливи людини або навколишнього середовища. З іншого боку, навантаження на “спину” пов’язане з вітровим навантаженням.

Значення 5400/2400 достатньо для переважної більшості систем Європи.

Механічна міцність відноситься до опору всієї сонячної панелі і мало що говорить про те, як добре вона захищена від мікротріщин.

PVEL-Тест

PVEL (PV Evolution Labs) – організація, що спеціалізується на оцінці надійності панелей. Вона проводить незалежні тести та порівняння для оцінки якості та довговічності панелей.

Для цього ПВЕЛ працює з різними виробниками. Вони проводять комплексні лабораторні випробування, випробування на відкритому повітрі та аналіз даних для виявлення ключових показників ефективності та факторів ризику. Виробники панелей, які показали хороші результати, одержують нагороду за найкращий результат за перевірений рік. Самі виробники не мають жодного впливу на те, чи ПВЕЛ проходять випробування їх панелей. Тим не менш, результати ПВЕЛ є добрим додатковим показником для оцінки надійності панелей.

Авторитет виробника

Довіра до виробника розглядається в нашому тесті окремо. Він описує ймовірність того, що виробник виконає свої зобов’язання щодо обслуговування та гарантії протягом наступних кількох років.

Додаткові критерії, які слід враховувати при купівлі панелей


Крім оцінених нами критеріїв, є інші моменти, які слід враховувати при купівлі модулей.

Монокрісталічний проти полікрісталічний

Коли справа доходить до питання монокристалічна або полікристалічна, відповідь проста. Вам неминуче доведеться вдатися до монокристалічних сонячних модулів, оскільки вони витіснили з ринку полікристалічні сонячні елементи. Частка ринку поліпанелей серед приватних користувачів настільки мала, що їх можна знайти лише в небагатьох магазинах. Поліелементи зараз використовуються лише у великих комерційних сонячних установках.

І це на краще. Переваги монокристалічних панелей незаперечні. У порівнянні з полікристалічними панелями їх ефективність до 30% вища, а ціна лише трохи вища. Вся солнце-панельна індустрія нині зосереджена розробці монопанелей. Усі сонячні панелі, які ми тестували у цьому тесті, є монокрісталічними.

Скло-Скло проти Скляна фольга

Скло-скляні панелі складаються з двох скляних пластин, між якими розташовані сонячні елементи. У модулях зі скляної плівки використовується скляна пластина спереду та непрозора плівка ззаду.

Переваги панелей «скло-скло» полягають у тому, що вони стійкіші, а виробники в середньому пропонують більш тривалу продуктивність та гарантію на продукцію. З іншого боку, скляні сонячні панелі важчі та складніші в установці. Вони також дорожчі за панелі зі скляної плівки.

Виберете Ви скло-скло або скло-плівка, залежить від Ваших уподобань. Якщо Ви хочете витратити більше грошей на підвищення безпеки, оберіть сонячні панелі зі скла та скла. В іншому випадку Вам також не завадять панелі зі скляної плівки.

Двосторонні сонячні панелі

Двосторонні сонячні панелі можуть поглинати сонячне світло як з переднього, так і з заднього боку. Це дозволяє досягти вищої продуктивності, ніж односторонні сонячні панелі. Однак задня частина може вловлювати тільки світло, відбите від землі, даху або іншої поверхні. Якщо це неможливо, як при встановленні звичайного даху, краще заощадити на додаткових витратах. Двосторонні панелі, з іншого боку, є гарною альтернативою плоским дахам або системам відкритого простору.

Технологія PERC

Панелі PERC мають додатковий шар на звороті елементів. Він виконує дві основні функції: відбиває фотони у клітину і зменшує рекомбінацію електронів. Це підвищує ефективність сонячного елемента.

З іншого боку, деградація панелей PERC більш виражена, і вони швидше втрачають продуктивність. Крім того, вони дорожчі за панелі без PERC через більш складні виробничі процеси.

Панелі PERC підходять для систем на даху з обмеженим простором, оскільки вони забезпечують більш високу продуктивність на квадратний метр. Вони також ідеально підходять для сонячних систем схід-захід, оскільки переважно використовують ранкове та вечірнє світло.

Сонячна панель Full Black – повністю чорна

Панелі Full Black – це сонячні панелі, в яких елементи, а також рамка та задня частина модуля чорні. Вони мають привабливіший зовнішній вигляд, особливо на темних поверхнях даху. Однак повністю чорні сонячні панелі більш чутливі до високих температур, а це означає, що їхня ефективність зазвичай трохи нижча, ніж у звичайних панелей. Ще один мінус – вища ціна – краса коштує грошей.

Напівкомірки проти повних комірок

Повноелементні панелі зазвичай складаються з 60 або 72 елементів, послідовно з’єднаних, а напівелементні панелі складаються з 120 або 144 половинних осередків. Ефективність напівелементів приблизно на 3% вища. Це з тим, що розподіл осередків зменшує струм на осередок. І навіть у частковому затінку напівелементні панелі можуть забезпечувати до 50% електроенергії.

Через їх переваги більшість виробників покладаються на напівелементні панелі, тому Ви можете використовувати їх з упевненістю.

 Розмір та продуктивність панелей

Більшість панелей потужністю 400 Вт мають розміри 1722 х 1134 мм та площу 1,95 м². Стандартний розмір сонячних панелей потужністю 500 Вт складає 2278 x 1134. Це відповідає площі 2,58 м².

У сонячній галузі немає єдиних стандартів, тож кожен виробник панелей сам визначає розміри своїх панелей.

Розмір панелей має вирішальне значення для одержання сонячної енергії. Діє таке: що більше сонячна панель, то вища його продуктивність. Деякі (часто азіатські) виробники користуються цим і виробляють сонячні панелі збільшеного розміру, які мають високу продуктивність на папері, але часто використовують сонячні елементи низької якості з низькою ефективністю.

Як купити сонячні панелі зі США та Європи?


Замовити будь-який товар зі США чи Європи можна 2 способами:

  1. Самостійно використовуючи адреси наших складів USAinUA у США.
  2. За допомогою наших менеджерів USAinUA, які зроблять покупку за Вас та доставлять до Вашої оселі:
    • Передайте нам USAinUA посилання на товар, доставку якого, бажаєте порахувати.
    • Вкажіть свої контакти для зв’язку, куди ми можемо надіслати Вам розрахунок.
    • Оплатіть товар через особистий кабінет, який ми вже створили для Вас.
    • Вкажіть свої реквізити для доставки по Україні.

З повагою, команда USAinUA

Залиште відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Instagram

Deye ESS SE-G5.1 pro B - PV-Speicher поспіши за такою ціною #доставкасша #доставкаєвропа #usainua #Deye ...

SolaX X1 Boost 3.6kW G4 – Single Phase Solar Inverter (2 MPPT) – X1-Boost G4 за супер ціною #доставкасша #доставкаєвропа #usainua #Solar ...

6200W 48V Off Grid Solar Inverter Hybrid Dual AC Input 220V 120A MPPT Controller за супер ціною #доставкасша #доставкаєвропа #usainua #Solar ...

Deye Hybrid-Wechselrichter SUN-5K-SG03LP1-EU 5 kW Einphasig 2 MPPT за супер ціною #доставкасша #доставкаєвропа #usainua #DeyeHybrid ...

Даруємо 100 грн на першу доставку.