Даруємо 100 грн на першу доставку

0800 330 317 Замовити доставку

Всім відомо, що в ніч на 31 жовтня більшість магазинів проводять свої грандіозні розпродажі, дарують подарунки та проводять акції, приурочивши це до традиційного американського свята Halloween (Хелловін).

Для нас Хелловін – це свято всього містичного і надприродного, воно оточене кількома дивними обрядами, наприклад, “частування або життя”, різьблення по гарбузу, страшні костюми та багатьма іншими. Ми підібрали кілька цікавих фактів про те, як з’явилися деякі з сьогоднішніх традицій, а також інші незвичайні відомості про це унікальне свято.

1. Страшний Halloween, звідки він?

Щоб розібратися в цьому питанні, зазирнемо трохи в історію цього свята.
Хелловін бере свій початок з кельтської традиції під назвою Самайн, яка знаменує кінець кельтського календарного року в Ірландії, Шотландії та на острові Мен. Вони вірять, що це час, коли духи чи феї можуть увійти до нашого світу, і кельти розносили частування та їжу, щоб утихомирити духів – іноді навіть місце за столом було передбачено для душ померлих.

Віккани, релігія яких базується на шануванні природи, досі відзначають Самайн як новорічне свято, тому Хелловін вважається Чаклунським Новим Роком.

Пізніше Самайн став називатися “Днем усіх святих”, а ще пізніше він став нам усім звичним Хелловіном.

2. “Гаманець або життя” оточують нас з давніх-давен.

Варіанти “trick-or-treating” – “хитрощі або частування” або за сучасним “Гаманець або життя” існували ще з часів середньовіччя. У минулому це було відомо як “молитви за частування” зі своїми особливими “кексами душі”. Бідні діти та дорослі ходили від дому до дому у костюмах привидів, отримуючи ці кекси в обмін на молитви за покійних сім’ї дарувальника. Костюми відігравали важливу роль у цьому заході. Люди вірили, що в ніч на Halloween землею ходять примари, тому одягали страшні костюми, сподіваючись їх відігнати.

3. Гарбуз.

Наш традиційний ліхтар із гарбуза або ріпи, один з найпопулярніших атрибутів на Хелловін, але чи знаєте Ви, що в Америці він має трохи іншу назву і виходячи з неї, вирізані мордочки набувають дещо іншого значення.

Отже, “jack-o’-lantern” – так називають гарбуз у США. Згідно з легендою Скупий Джек уклав пару хитрих угод із дияволом, щоб уберегти свою душу від пекельних мук, що у свою чергу розгнівало небеса. Після смерті Джека, Бог не прийняв його через сатанинські угоди, але і Диявол дав обіцянку не чіпати його душу. Отже Джек був вигнаний у вічну темряву блукати наодинці з одним палаючим шматочком вугілля, яке він помістив у гарбуз, щоб висвітлювати свій шлях. Так з’явився традиційний ліхтар із гарбуза.

4. Фольклор Хеллоуїна сповнений ворожінь і чаклунства.

Стародавній британський фольклор про Хелловін повний забобонів і ворожінь, які все ще існують сьогодні, наприклад, купівля яблук або уникнення чорних кішок, павуків і кажанів. Згідно з фольклором, якщо молода неодружена людина спуститься сходами з перевернутим дзеркалом опівночі, обличчя, яке з’явиться в дзеркалі, стане його коханим.

5. Маска Майкла Майєрса за 2 долари.

Класичний фільм жахів 1978 року «Хелловін» легко впізнати по картинці: психічно хворий Майкл Майєрс носить бліду культову маску. Немає сумнівів у тому, що цей страшний зовнішній вигляд змушує підлітків на вечірках відчути підсвідомий страх у своїх серцях.

Насправді фільм було знято з таким обмеженим бюджетом, що знімальна група використовувала найдешевшу маску, яку тільки могла знайти: маску капітана Джеймса Кірка із «Зоряного шляху» за 2 долари. Вони пофарбували її в білий і змінили форму очних отворів, через що Нік Кастл виглядав дуже моторошно.

6. “Білий дім” сповнений привидів.

У найвідоміших виступах у Сполучених Штатах є кілька повідомлень про появу привидів та дивних звуків! Найпоширеніша примара – Авраам Лінкольн, якого виявили перша леді Елеонора Рузвельт, королева Нідерландів Вільгельміна та сер Вінстон Черчілль. Серед інших надприродних гостей – Ендрю Джексон, Девід Бернс та Ебігейл Адамс.

7.  Ласуни.

50% дітей вважають за краще отримувати шоколад на Хелловін. 24% дітей люблять карамельки, а 10% обрали б жувальну гумку. Зубні щітки, на жаль, не потрапили до цього списку.

8. Гарбуз-велетень.

Рон Уоллес встановив світовий рекорд з найбільшого гарбуза з коли-небудь вирощених: це чудовисько важило 682 кг, яке він виростив у 2006 році.

9. Поганий приклад.

Дослідження показали, що Хелловін робить дітей трохи злішими, ніж зазвичай. Діти приховують свою особу за масками, збираються до груп. Через це Хелловін збільшує ймовірність того, що діти можуть вкрасти цукерки чи гроші.

10. Хелловін у цифрах.

Хелловін – друге за прибутковістю комерційне свято після Різдва. У 2016 році жителі США витратили 8,4 мільярда доларів на цукерки, костюми, прикраси та декор для дому.

Залиште відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Instagram

Кросівки Nike Blazer Low `77 Big Kids` Shoes за гарною ціною #доставкасша #доставкаєвропа #usainua #кросівки #shoes #nike ...

Кросівки Giannis Immortality 3 "5 The Hard Way" Basketball Shoes за гарною ціною #доставкасша #доставкаєвропа #usainua #кросівки #shoes #nike ...

Кросівки Luka 2 Team Bank Basketball Shoes за гарною ціною #доставкасша #доставкаєвропа #usainua #кросівки #shoes #nike ...

Кросівки Nike Initiator Men`s Running Shoe за гарною ціною #доставкасша #доставкаєвропа #usainua #кросівки #shoes #nike ...

Даруємо 100 грн на першу доставку.